Gå direkt till innehåll
Yrkesgymnasiet Stockholm huserar i Skarpnäck. Här är läraren Anna Helgesson Portocarrero lärare med eleverna Cajsa och Hanna.
Yrkesgymnasiet Stockholm huserar i Skarpnäck. Här är läraren Anna Helgesson Portocarrero lärare med eleverna Cajsa och Hanna.

Nyhet -

Yrkesgymnasiet Stockholm andas framtidstro - så vände skolan viteshot till grönt ljus

Våren 2019 lyste Skolinspektionens rapport rött på flera punkter. Ett år senare fick YG Stockholm grönt ljus igen. Receptet? En omstart med tydliga ramar och regler - och ett stenhårt jobb från alla i personalen.

Yrkesgymnasiet Stockholm huserar i Skarpnäck. När vi besöker skolan i augusti 2020 andas den så mycket lugn och harmoni som en gymnasieskola kan göra.
Våren 2019 var det jobbigare. Då fick YG Stockholm kritik från Skolinspektionen på flera punkter, där det främst bedömdes vara brister i trygghet och studiero som gav ett vitesföreläggande.
Vägen tillbaka blev inte lättare av en flytt som vid terminsstart 2019/20 gick från Gärdet till Skarpnäck, via ett 1,5 månads långt gästspel i Liljeholmen.
När läraren Alexanthra Gudopoulou klev in som rektor på skolan valde hon att börja om på noll. 

- Det gick inte att börja nysta i det här, det var bara att rensa bort allt och börja om på nytt. Det var bara punkt slut, nu gör vi så här. Vi hade arbete med personalen en gång i veckan och sedan jobbade vi hela tiden med att det är så här det ska göras. Nu kanske vi har ett mer demokratiskt arbetslag men i början var det väldigt styrt av mig hur det skulle göras, säger Alexanthra och fortsätter: 

- Jag är kvar som rektor och vi har också ett lärarlag som är kvar från förra året. Det är jätteviktigt att ha personal som kan rutinerna, men man ska också komma ihåg att vi bytte rektor tre gånger under en rätt kort period. När det nu kommer in en-två nya i personalen så finns det stabila personer som varit med ett tag som kan berätta hur vi jobbar här. 

Vad har man då gjort i detalj för att vända på situationen?
Ja, det handlar om delvis om att man gjort ett rejält omtag och implementerat tydliga regler, som kan tyckas självklara.
* Det råder totalt mobilförbud på lektionerna.
* Ovårdat språk ”sådana saker som ungdomar säger i dag” accepteras inte, och eftersom all personal säger till så skapas ett lugn i skolan.
* Spring i korridorerna under lektionerna accepteras inte.
* Dessutom jobbar man mycket med ämnesintegrering vilket underlättar för GG-lärarna och gör de teoretiska ämnena mer relevanta för eleverna.
Allt detta har gett effekt.
- I år hade vi en uppstart som var magisk. Det missas ingenting, allt är på plats och alla vet vad de ska göra. Eleverna är redan införstådda med att man får två minuter frånvaro om man kommer två minuter sent. Man får inte springa ut och in på lektionerna och det finns inte att eleverna gör som de vill, säger Alexanthra Gudopoulou. 

Initialt var det dock inte alla elever som lättvindigt ville rätta sig in i ledet. 

- Årskurs två och tre var väl de som gjorde mest motstånd. Men jag hade naturkunskap med dem i måndags och de var juveler. De ifrågasätter reglerna men de lyssnar när man förklarar varför.

Har du tvivlat någon gång på att det skulle gå att vända? 

- Nej, men jag har tvivlat på att inspektionen skulle se våra förändringar. Årskurs tre, som tog studenten i våras, var så kritiska. Hur bra vi än var skulle vi aldrig få ett gott ord från dem. Så jag var jätterädd att Skolinspektionen skulle lyssna till dem trots att vi gjort det här hårda arbetet. Men på den sista inspektionen kom de med öppna ögon och lyssnade verkligen på vad alla hade att säga. 

Hur var känslan när ni fick besked från Skolinspektionen att ni klarat det?
- Vi hoppade och skrek i korridorerna när vår verksamhetschef skickade att vi var gröna. Jag tror aldrig känt en sådan befrielse. Men så fort vi hör Skolinspektionen så tar all personal djupa andetag, så det har satt sina spår. 

Alexanthra vet att det krävs fortsatt hårt jobb och kontinuitet för att upprätthålla nuvarande ordning. Skolan har pedagogiska samverkansmöten en gång i veckan, varje måndag går hon själv igenom rutinerna på skolan på ett arbetslagsmöte, elevhälsoteamet informerar om sitt arbete varje terminsstart och rektorn vill att allt som görs ska dokumenteras i pappersform. 

- Jag är benhård med det, det får inte vara ord i korridorer, säger hon. 

Du måste ha stärkts i din roll som ledare och rektor av den här resan? 

- Ja. Personalen tror på jobbet vi gör här. Självklart vill vi ha elever som väljer vår skola i förstahand men vi tar också hand om de som kanske inte har oss som förstahandsval. Vi har många med speciella behov som söker sig hit men vi har också ramar och rutiner för hur vi ska hantera alla elever och fullfölja vårt uppdrag. Ryktet om det goda jobb vi gör här på vår skola börjar sprida sig, men jag skulle vilja ha större genomslag för det goda ryktet. 

Yrkesgymnasiet i Stockholm har gjort en riktig resa sedan Skolinspektionens viteshot våren 2019. Men frågar du rektorn Alexanthra Gudopoulou kan bra hela tiden bli bättre – och det är dit siktet nu är inställt.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Elin Olsson

Elin Olsson

Presskontakt Kommunikationsansvarig 070-612 55 61

Mod, Kraft och Passion

ThorenGruppen AB är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag med stort samhällsengagemang. Företaget grundades 1999 och har expanderat varje år. Idag är vi över 2 200 medarbetare och driver bland annat gymnasieskolor, grundskolor och vuxenutbildning från Kiruna i norr till Malmö i söder.