Gå direkt till innehåll
John Heyne, skolkurator på Thoren Framtid Kalmar, har med sin erfarenhet som socialabetare hittat en framgångsmodell för samverkan mellan skolan och föräldrarna.
John Heyne, skolkurator på Thoren Framtid Kalmar, har med sin erfarenhet som socialabetare hittat en framgångsmodell för samverkan mellan skolan och föräldrarna.

Nyhet -

Tydliga regler - samverkan med föräldrarna en framgångsfaktor för Thoren Framtid Kalmar

Kan skolan och vårdnadshavare tillsammans samverka för att sätta gränser och skapa sunda värderingar för sina elever?

Thoren Framtid i Kalmar gjorde slag i saken och krokade arm med föräldrarna för gemensamma överenskommelser kring regler på fritiden.

- Vi vet att en framgångsfaktor för att barnen ska lyckas i skolarbetet är att samarbeta med föräldrarna, berättar skolkurator John Heyne.

Detta är ett första led i en treårig plan för att utveckla ett samarbetet med föräldrar som tidigare generellt sett varit för svagt.

Nästa steg är föräldramobilisering på modersmål, där föräldrar i sex moduler och tillfällen, får ökad kunskap kring svenska skolan i form av mål, bedömning, arbetssätt, och studieteknik för läxläsning.

John Heyne har med sin breda bakgrund som socialarbetare, bland annat som regionchef på stiftelsen Fryshuset och regional projektledare, byggt upp en mångårig och beprövad erfarenhet inom social hållbarhet och värdegrundsfrågor. Sedan februari arbetar han som skolkurator på skolan med en tydlig utgångspunkt, att skapa en trygg miljö i socioekonomiskt utsatta stadsdelen Oxhagen där skolan ligger.

- Om vi lyckas få in 42 procent av våra elever på gymnasiet har vi lyckats utifrån våra SALSA värden. Nu får vi in en betydligt fler elever efter grundskolan och blir därför en socioekonomisk vinstmaskin för individer och inte minst samhället. Sedan får vi inte glömma att vi minskar ohälsoperspektivet för elever och deras omgivning, säger Heyne.

En av punkterna, utöver många viktiga skolfrågor, på föräldramötet var skolans samverkan med vårdnadshavare och ett försök att iscensätta tydliga och likvärdiga regler på fritiden för eleverna på Thoren Framtid.

- Föräldrarna är så viktiga för sina barn och det är en så viktig skyddsfaktor att lyckas i skolan.

Beslutet i sig är renderar inga uppseendeväckande diskussioner, utan borde uppfattas som rätt självklara i teorin. I praktiken kan det finns en massa faktorer, exempelvis normer och olika värderingar, som kan begränsa möjligheterna att samarbeta för barnens bästa.

Men för Heyne och lärar-teamet på skolan har det varit prioriterat att inte föräldramötets resonemang skulle falla platt till marken i form av tomma ord. Istället blev det realitet och mynnade ut i tre gemensamma utgångspunkter för mellanstadieeleverna på skolan.

  • Alla föräldrar ska se till eleverna slår av sina mobiler och datorer från, kl.20.00 mellan torsdag och söndag.
  • Barnen ska vara hemma, kl.19.00 (fritidsaktiviteter undantagna) för att minimera att barnen rör sig i riskmiljöer.
  • Att föräldrarna har gemensamt ansvar för sina egna och andras barn och kontaktar varandra om barnen befinner sig i olämpliga miljöer exempelvis med unga vuxna.

- Det här ett område fullt av utmaningar, men också med massor av möjligheter för våra ungdomar. Vi behöver skapa förebilder och bidra med hopp och framtidstro. Där tror jag på samarbete med föräldrarna där vi låter de sätta upp regelverket och som vi koordinerar. Det blir lite av parollen, mina barn är allas barn. Vi vet ju att det som sker på fritiden påverkar skolan och detta är bara ett sätt att undanröja hinder för lärandet, säger Heyne.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Elin Olsson

Elin Olsson

Presskontakt Kommunikationsansvarig 070-612 55 61

Relaterat innehåll

Mod, Kraft och Passion

ThorenGruppen AB är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag med stort samhällsengagemang. Företaget grundades 1999 och har expanderat varje år. Idag är vi över 2 200 medarbetare och driver bland annat gymnasieskolor, grundskolor och vuxenutbildning från Kiruna i norr till Malmö i söder.