Gå direkt till innehåll
Thoren Framtid Växjö - årets Future-City-skola

Nyhet -

Thoren Framtid Växjö - årets Future-City-skola

Efter en spännande final blev Thoren Framtid Växjö Årets Future City-skola och belönades med 25 000 kronor. De vann även Trafikverkets pris för Bästa trafiklösning.

– Vi är oerhört stolta över eleverna och det var många segerkänslor efter vinsten, berättar lärare Christoffer Lindberg.

I årets Future City-tävling deltog 35 skolor med ungefär 2000 elever som sedan i höstas har tävlat mot varandra om vem som kommit på den bästa framtidsstaden. Från Thoren Framtid Växjö tävlade tre elever, men totalt sju elever följde med för att stötta och förbereda. Temat var den digitala staden, vilket passade perfekt för Thoren Framtid där digitalisering är en naturlig del av elevernas vardag.

Tävlingen hölls i Stockholm på Tekniska museet där Thoren Framtids elever skickat in bidrag till tävlingens alla tre delar, en modell över en framtidsstad, en Minecraftfilm och en skriven uppsats. Allt deras slit och kämpande gav verkligen resultat.

– Eleverna har kämpat i flera, flera månader och de kom på riktigt smarta lösningar, vilket juryn också såg,berättar Christoffer Lindberg.

Juryns motivering för Årets Future City-skola löd: ”Med människans behov i centrum stöttar digital teknik tillvaron tillsammans med obegränsat innovativa lösningar som inte hålls tillbaka av dagens normer. Detta kryddat med underhållande och kunnig presentation ger sammantaget en proffsig helhet.”

– Eleverna hade en bra helhet som var fullspäckad med nytänkande lösningar, som till exempel ett underjordiskt och magnetdrivet transportsystem synkat till stadens invånares kalendrar, förklarar Christoffer Lindberg.

Det var just den innovationen som gjorde att eleverna vann Trafikverkets pris för Bästa trafiklösning med motiveringen: På ett helt nytt sätt har de i sin modell tänkt på hur människor kan transportera sig. Flera innovativa lösningar har använts i ett transportsystem där fordon förflyttar sig med hjälp av elektromagneter och där vägarnas beläggning bidrar till ett hållbart samhälle. Dessutom har fordonen en smart funktion där de både kommunicerar med varandra men även med resenärernas kalendrar för att möjliggöra samåkning och utnyttja transportsystemet effektivt.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Elin Olsson

Elin Olsson

Presskontakt Kommunikationsansvarig 070-612 55 61

Mod, Kraft och Passion

ThorenGruppen AB är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag med stort samhällsengagemang. Företaget grundades 1999 och har expanderat varje år. Idag är vi över 2 200 medarbetare och driver bland annat gymnasieskolor, grundskolor och vuxenutbildning från Kiruna i norr till Malmö i söder.