Gå direkt till innehåll
Thoren Business School Umeås hockeygymnasium lockar många spelare

Nyhet -

Thoren Business School Umeås hockeygymnasium lockar många spelare

Första året med det nya hockeygymnasiet har blivit en succé! Nu får 18 nya talangfulla killar börja årskurs ett till hösten i Tegs SK:s och Thoren Business Schools hockeygymnasium.

- Det är kul att vi haft så många ansökningar och det känns väldigt roligt att 13 av 18 som ska börja nu är från Umeå med omnejd, säger Tomas Sandlin, ansvarig tränare på hockeygymnasiet.

Hockeyförbundet rekommenderar att man tar in 14 spelare per årskull på ett hockeygymnasium. Men då Teg och Thoren Business School bara tog in tio spelare första året så kan man ta in några extra denna gång.

- Då blir vi ju 28 spelare totalt på två årskullar. Vi har också två målvakter i de som ska börja till hösten. Vi kommer att träna samtidigt men ha två träningsgrupper när vi drar i gång till hösten och träningarna blir även då i A3 Arena, säger Tomas Sandlin.

13 av 18 intagna spelare kommer från Umeå med omnejd, något som är väldigt glädjande då det är ett uttalat mål för Thorengruppen, Teg och Björklöven att så många spelare som möjligt i närområdet ska få chansen att träna så mycket hockey som möjligt högt upp i åldrarna.

- Vi är ju en alternativ utbildningsväg till Björklövens NIU för spelare i Umeåområdet och vi har redan under det första läsåret fått se prov på vilka steg man kan ta i vår regi. Utvecklingen på våra killar har varit fantastisk och det roligaste av allt är att en spelare som vi tog in nu har fått möjlighet att träna med Björklöven igen. Det visar att vi är ett alternativ där man kan komma tillbaka, säger Tomas Sandlin.

De övriga fem intagna handlar om två spelare från Nykarleby i Finland (!), en från Arvidsjaur, en från Skellefteå och en från Åsele/Lycksele.

- Vi har faktiskt haft fler från Finland som varit här och tittat men de här två kändes gedigna och brann verkligen för hockeyn samtidigt som de hade bra studieresultat. Vi har ju inte marknadsfört oss i Finland så vi har blivit förvånade över att vi fått ansökningar därifrån, samtidigt som det visar att vi gjort något bra. Den bästa reklam och PR vi kan få är ju att de tio som gått ettan i år är skitnöjda. Grabbar i den åldern pratar ju mycket med andra hockeyspelare så ryktet sprids ju, säger Sandlin.

När hockeygymnasiet drog i gång var det uttalade målet att ge fler ungdomar i Umeåområdet chansen att fortsätta spela hockey, samtidigt som man erbjuder en bra studiemiljö. Premiäråret har blivit en succé ur flera aspekter där hockeykillarna förutom ishockey och studier i Umeå även fått göra en givande och inspirerande studieresa till Beijer Hockey Games.

- Det blev ju en riktig höjdare. Förutom att vi fick se hockey i toppklass så var vi ju även med och hjälpte till med arrangemanget på landskamperna. Det var en riktigt rolig resa. Även i övrigt har faktiskt allting funkat klockrent, både vad gäller skolan och hockeyn, säger Tomas Sandlin som även fick se hockeygymnasie-killarna ha en framgångsrik säsong i Tegs SK:s J18-lag.

- Vi föll ju på eget grepp i en direkt avgörande match till J18 Elit. Vi hade bara tre förluster på hela säsong i seriespelet och det var det absolut ingen som trodde på förhand. Det finns mycket talang i de här spelarna och kärleken till hockeyn är stor. Det är många av de här spelarna som också kan gå långt så det är viktigt att inte tappa dem i gymnasieåren, säger Sandlin.

Fakta - Här är spelarna som kommit in på Thoren Business School och Tegs SK:s Hockeygymnasium i höst

Alex Larsson, Umeå

Alexander Holmgren, Umeå

Alexander Nordström, Nykarleby Finland

Axel Forsgren, Röbäck

Benjamin Darirum, Umeå

Carl Svedelius, Umeå

Cornelis Hansson, Nordmaling

Filip Björnerbäck, Umeå

Isak Westerlund, Gräsmyr

Johan Israelsson, Arvidsjaur

Kevin Hammarberg, Umeå

Oliver Lantz, Umeå

Oscar Ejergård Ahlqvist, Åsele

Oscar Moritz, Umeå

Oscar Sjöström, Nykarleby Finland

Viktor Hedman, Umeå

Vilmer Norrgård, Umeå

Wille Frid, Skellefteå

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Tomas Ruuth

Tomas Ruuth

Kommunikationsstrateg 070-310 53 55

Relaterat innehåll

Mod, Kraft och Passion

ThorenGruppen AB är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag med stort samhällsengagemang. Företaget grundades 1999 och har expanderat varje år. Idag är vi över 2 000 medarbetare och driver bland annat gymnasieskolor, grundskolor och vuxenutbildning från Kiruna i norr till Malmö i söder.