Gå direkt till innehåll
Rei Saari gick Astars utbildning till fastighetsskötare/bovärd och fick jobb direkt efter avslutad utbildning.
Rei Saari gick Astars utbildning till fastighetsskötare/bovärd och fick jobb direkt efter avslutad utbildning.

Nyhet -

Succé för utbildningen till fastighetsskötare och bovärd

Skellefteå har växtvärk. Med mängder av nybyggnationer ökar behovet av arbetskraft – något som blivit en lycka för eleverna på Astars utbildning till fastighetsskötare/bovärd. I den senaste avgångsklassen fick 100 procent jobb direkt efter utbildningen.
– Framtiden inom yrket ser ljus ut, säger Rei Saari som bytte bana från montör till fastighetstekniker och nu fått jobb på Skellefteå kommun.

Rei Saari, 41, har tidigare arbetat som montör. Under pandemin blev Rei, likt många andra, permitterad vilket blev startskottet för att börja fundera på en ny yrkesbana. Valet föll då på Astars utbildning till Fastighetsskötare/Bovärd. Målet när han sökte utbildningen var att han skulle få ett jobb, vilket han lyckades med redan innan han gått klart sin utbildning.

– Jag såg att Skellefteå kommun hade ute en tjänst som fastighetstekniker och sökte tjänsten medan jag fortfarande gick utbildningen. När jag fick veta att jobbet var mitt så kom jag och arbetsgivaren överens om att jag skulle ha min slutgiltiga APL i Bergsbyn där jag då även skulle bli kvar när jag gått klart min utbildning. 

På Astars utbildning till fastighetsskötare och bovärd är du som elev ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) mer än 50 procent av den totala studietiden. Detta var något som lockade Rei Saari.

– Eftersom jag har dyslexi så passade den här utbildningen mig bra, det är mycket praktiska moment ute på en verklig arbetsplats och man lär sig på ett bättre sätt om man får utöva momenten fysiskt, än om man ska läsa mycket i en bok, säger han.

Kursdeltagarna läser först teori under en tvåmånadersperiod innan de går ut på APL. Under utbildningens gång varvas sedan APL och teori, samt prov efter avslutad kurs. 

Skellefteå är en stad som är i framkant just nu. I staden syns byggen nästintill vart man än tittar, vilket vittnar om att jobbmöjligheterna inom branschen är goda. I Rei Saaris klass som hade sin examen för drygt två veckor sedan gick samtliga elever ut i jobb.

Vad vill du säga till de som funderar på att gå utbildningen?
– Jag vill bara säga kör, ta det, för det är kul! Framtiden inom yrket ser ljus ut.

TEXT & FOTO: Nandini Burman

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christine Rosencrantz

Christine Rosencrantz

Presskontakt Kommunikationschef 076-877 19 00

Relaterat innehåll

Mod, Kraft och Passion

ThorenGruppen AB är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag med stort samhällsengagemang. Företaget grundades 1999 och har expanderat varje år. Idag är vi över 2 200 medarbetare och driver bland annat gymnasieskolor, grundskolor och vuxenutbildning från Kiruna i norr till Malmö i söder.