Gå direkt till innehåll
Hugo Nyman är en av eleverna på TBS Hockeygymnasium i Umeå, som bedrivs i samarbete med Tegs SK.
Hugo Nyman är en av eleverna på TBS Hockeygymnasium i Umeå, som bedrivs i samarbete med Tegs SK.

Nyhet -

Skolträningarna en viktig ventil för spelarna på TBS Hockeygymnasium i Umeå


Snart ett år med covid-19. Hur har det året varit för spelarna på hockeygymnasiet på TBS Umeå?
- Tråkigt, det har inte varit mycket hockey och man har mest varit hemma och haft tråkigt, säger Hugo Nyman som går andra året på skolan.

Inställda matcher, inställda träningar, skola på distans, rekommenderat minimalt socialt umgänge. Det senaste året har varit en prövning för alla – så även landets idrottsungdom. För killarna på Thoren Business Schools hockeygym i Umeå har skolträningarna – som kunnat köras frånsett ett uppehåll på sex-sju veckor – varit en viktig ventil i vardagen.

– Under perioden när det varit nedstängt på kvällstid så har det betytt allt för spelarna. Nu när kvällsträningen är i gång igen så går vi tillbaka till att vara mer individuella i vår anpassning till vad vi gör på isen. Det har varit jätteviktigt för de här spelarna att i alla fall kunna hålla i gång under nedstängningen, säger Tomas Sandlin, tränare på hockeygymnasiet och mentor på skolan.

Hugo Nyman går andra året på TBS Hockeygym och han summerar det senaste året så här.

– Tråkigt. Det har inte varit mycket hockey alls och skolan har varit på distans. Så jag har mest varit hemma och haft tråkigt.

Vad har du gjort i stället?

– Mest farit på gymmet och tränat själv. Man är ju inte med några kompisar för man ska följa restriktionerna.

Erik Hetta går första årskurs och han upplever corona-året som relativt lugnt.

– Ja, det har varit ganska lugnt. Det har varit mycket hemstudier. Men det har blivit lite stressigt med extra mycket uppgifter och mycket hemstudier.

Vad är det tråkigaste med pandemin?

– Att man är begränsad och inte kan göra allting. Man kan inte gå på bio eller vad som helst och man måste stanna hemma ganska mycket.

Just nu kan killarna köra lagträningar med Tegs SK J18 på kvällstid men det har inte varit något seriespel sedan i november. Både Erik och Hugo är överens om att det är matcherna de saknar allra mest.

– Det är riktigt surt och tråkigt att man inte får spela matcherna som man längtar efter varenda helg. Bortaroadtripsen är ju det man saknar nu. Lagsammanhållningen och vara med sina kompisar, säger Hugo.

Tomas Sandlin har sett hur pandemin påverkat ungdomarna.

– Klart de har blivit påverkade och det är inte till det positiva, samtidigt har de allra flesta accepterat läget och gjort bästa av situationen. En del har till och med levererat bättre när det gäller distansundervisningen. Överlag är det inte bra men det har fungerat, säger Sandlin.

– De gånger vi träffats så har killarna haft väldigt mycket överskottsenergi. Sen har det också varit mycket frågor om allting; skolarbete, ishockey och pandemiläge.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Elin Olsson

Elin Olsson

Presskontakt Kommunikationsansvarig 070-612 55 61

Relaterat innehåll

Mod, Kraft och Passion

ThorenGruppen AB är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag med stort samhällsengagemang. Företaget grundades 1999 och har expanderat varje år. Idag är vi över 2 200 medarbetare och driver bland annat gymnasieskolor, grundskolor och vuxenutbildning från Kiruna i norr till Malmö i söder.