Gå direkt till innehåll
​Nya kockar på tur – Astar och fjällvärlden i samarbete

Nyhet -

​Nya kockar på tur – Astar och fjällvärlden i samarbete


Här är en utbildning som blandar integration med toppmöjligheter. Fjällvärlden söker kockar – och Astar håller i en kockutbildning i Åre med goda chanser till jobb.

- Vi ska klä på dem det de behöver för att vara anställningsbara nästa säsong, säger Hasse Fredriksson, lärare för utbildningen.

Eyad Almohammad kom till Sverige för tre år sedan från Syrien. I hemlandet pluggade han historia samtidigt som han jobbade en del på restaurang.

Nu drömmer Eyad om en framtid som kock och är en av tolv elever – där alla utom en bor i väst-Jämtland – på Astars utbildning i Åre. Utbildningen är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Astar med en tydlig integrationstanke där majoriteten av eleverna är nysvenskar.

- Jag vill bli kock för att jag vill jobba och det känns kul att laga mat. Har du kontakt med människor så är det enkelt att lära sig svenska, säger Eyad.

Utbildningen startade den 15 oktober i fjol och inleddes med teori och metodmatlagning med läraren Hasse Fredriksson och köksmästaren på restaurang BomBom fram till lucia.

Nu gör eleverna praktik vintersäsongen ut på åtta olika hotell och restauranger i Åre där Hasse Fredriksson håller kontinuerlig kontakt med eleverna.

- Jag stämmer av varje fredag med varje elev, går igenom dagboken de har för praktiken och trycker på vad de bör göra under kommande, säger Fredriksson som också berättar att de nyanlända eleverna varje måndag pluggar yrkessvenska i Järpen.

Praktiken avslutas den sista april och därefter fortsätter utbildningen fram till i höst.

Målet? Att kunna skicka eleverna direkt ut i jobb.

- Det här projektet går ut på att vi ska få till kockar för fjällvärlden först och främst. Det är därför vi har placerats i Åre då. Målet är att vi ska klä på dem det de behöver för att de ska vara anställningsbara till nästa säsong, säger Hasse Fredriksson.

- Det finns såna möjligheter att jobba tilll kock i hela Sverige. Även om man utbildar sig i våra regioner kan man jobba över hela Sverige, Norden eller världen sen.

Ämnen

Taggar

Regioner

Presskontakt

Niklas Westman

Niklas Westman

Presskontakt Informationschef 010-331 08 36

Relaterat material

Relaterade nyheter

Mod, Kraft och Passion

ThorenGruppen AB är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag med stort samhällsengagemang. Företaget grundades 1999 och har expanderat varje år. Idag är vi över 2 000 medarbetare och driver bland annat gymnasieskolor, grundskolor och vuxenutbildning från Kiruna i norr till Malmö i söder.