Gå direkt till innehåll
Transport- och fordonsinriktningen är starkt profilerad bland eleverna på Yrkesgymnasiet Munkedal.
Transport- och fordonsinriktningen är starkt profilerad bland eleverna på Yrkesgymnasiet Munkedal.

Nyhet -

Nya drömmar ska skapas i anrika lokaler på Yrkesgymnasiet Munkedal

I gamla anrika Hanssons butik i Munkedal har det florerat massor av människor med drömmar.

Lokalen har anor sedan 1800-talet och nu ska nya drömmar skapas i den pittoreska miljön.

Lärlingsgymnasiet har bytt varumärke till Yrkesgymnasiet och ingår numera i koncernstarka ThorenGruppen AB.

I den här miljön har marknad och handel varit en central plats innan butiken stängdes för gott hösten 2017 efter 128 år i drift.

Rektorn Camilla Drottz-Karlsson visar runt i lokalerna. Historiens vingslag känns främst genom den gamla kvarvarande byrån inne på rektorsrummet med doftnyanser av inpyrd cigarrök från förr.

- Byggnaden är sned och vind men med massor av charm. Dessutom har vi en solskenshistoria då en av mina lärare träffade sin fru just i den här butiken. Här har det bland annat sålts leksaker, presentartiklar, porslin och kontorsmaterial, berättar Drottz-Karlsson.

I dag skulle vi benämna Hanssons butik som en klassisk diversehandel som fick se tidens tand, med ökad internet-handel, ödelägga butiken.

Yrkesgymnasiet flyttade in från Håby, alldeles intill E 6:an mot Oslo, till centrala Munkedal för drygt ett och ett halvt år sedan och har så sakteliga gått från en lite anonymare skoltillvaro till att synas på ett helt annat sätt.

- Vi börjar bli mer accepterade och ett med samhället. Våra elever handlar på Ica, vi äter våra skolluncher på torget och har nära kontakt med näringslivet. Vi har blivit mer och mer etablerade och erkända, berättar hon.

Skolan i Munkedal har växt från 20 elever sedan starten 2008 till dagens 127 och det är frukten av klassisk skolkultur där man växt tillsammans både lärare och elever.

- I år slog vi dessutom dubbelrekord med våra årskurs 1-elever och de senaste tre åren har elevutvecklingen varit positiv, säger hon.

En av skolans administratörer Martina Fristek har själv varit målarelev en gång i tiden. I dag sitter hon tillsammans med Camilla Drottz-Karlsson och drar i trådarna för skolan.

- Vi är en skola med mycket kärlek och trygghet. Att vi är en liten skola gör att alla blir sedda och det tror jag är en nyckel till höga vår höga kvalitet. Vår styrka är också personalen och deras kompetens från just yrkeskurser eftersom vi är en praktisk skola.

Munkedalsskolan, precis som YG i Ale, har en stark profil i sitt fordons- och transportprogram där närmare hälften av skolans elever har inriktning mot transportsektorn. Att motorintresset är starkt märks utanför skolan där EPA-traktorerna står uppradade bland skolungdomarna.

- Vår fordonsprofil är stark och för oss är det viktigaste att vi skräddarsyr utbildningen utifrån elevernas förutsättningar.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Elin Olsson

Elin Olsson

Presskontakt Kommunikationsansvarig 070-612 55 61

Relaterat innehåll

Mod, Kraft och Passion

ThorenGruppen AB är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag med stort samhällsengagemang. Företaget grundades 1999 och har expanderat varje år. Idag är vi över 2 200 medarbetare och driver bland annat gymnasieskolor, grundskolor och vuxenutbildning från Kiruna i norr till Malmö i söder.