Gå direkt till innehåll
En specialbyggd ramp gör det möjligt att skotta ur bottenplattan på multisporthallen i bygget av Thoren Arena.
En specialbyggd ramp gör det möjligt att skotta ur bottenplattan på multisporthallen i bygget av Thoren Arena.

Nyhet -

Kraftigt snöfall kräver kreativa lösningar i bygget av Thoren Arena

Snön fullkomligt vräker ner i Umeå. Det skapar utmaningar i bygget av Thoren Arena.
- Allt tar dubbelt så lång tid, det är bara att hantera det, säger platschefen Tony Fransson, Fastec.

Förra veckan dumpade det ner ungefär en halvmeter snö i Umeå. Under torsdagsdygnet kom ett par decimeter till och snöfallet ska fortsätta i helgen. Detta ställer till det för en utomhusarbetsplats som bygget av Thoren Arena.

Tony Fransson, platschef, ger några exempel på hur arbetet påverkas av det kraftiga snöfallet.

- Allt tar dubbelt så lång tid. Transporter blir försenade, när betongbilen kommer måste vi skotta för att den ska komma fram och vi har ju en massa material som lagras här ute på plats som blir helt översnöat. Det är inte alltid man har stenkoll exakt var en lastpall är och nu måste man skotta fram materialet för att se om det är rätt, säger Tony Fransson, platschef.

- Snön innebär ju en utmaning med tanke på att vi har en tajt tidsplan att hålla och sedan finns det ju ekonomiska aspekter som spelar in också. Men det är som det är och det är bara att hantera det. 

Bygget av fotbollshallen har kommit längst och den har redan fått tak över sig.

Men multisporthallen och kontorsdelen av Thoren Arena byggs ännu under bar himmel. Där måste man forsla bort all snö innan man kan arbeta fullt ut. Då bottenplattan var full av snö blev lösningen på detta blev att bygga en specialramp för att få ner en traktor som kan skotta undan de stora snömängderna.

- Efter diskussioner kom vi fram till att det här var bästa sättet att göra. Vi byggde en ramp av cellplastisolering som lastavjämnade bottenplattan och sedan fyllde vi den med material ovanpå för att få en säker och bra nedfart, detta utan att belasta bottenplattan alltför mycket, förklarar Tony Fransson och fortsätter:

- Nu kan vi få ner en traktor som kan vara med i hela kedjan. Annars hade vi behövt en kedja med flera olika händelser där vi skottade där nere, plockade upp med nästa maskin och forslade bort de. Nu löser vi det med en och samma maskin, säger han.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Elin Olsson

Elin Olsson

Presskontakt Kommunikationsansvarig 070-612 55 61

Relaterat innehåll

Mod, Kraft och Passion

ThorenGruppen AB är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag med stort samhällsengagemang. Företaget grundades 1999 och har expanderat varje år. Idag är vi över 2 200 medarbetare och driver bland annat gymnasieskolor, grundskolor och vuxenutbildning från Kiruna i norr till Malmö i söder.