Gå direkt till innehåll
Thoren Framtid i Växjö har inlett ett samarbete med en skola i Miami, USA och nyligen möttes eleverna för den första gemensamma lektionen.
Thoren Framtid i Växjö har inlett ett samarbete med en skola i Miami, USA och nyligen möttes eleverna för den första gemensamma lektionen.

Nyhet -

Frukostfråga starten på internationellt samarbete för Thoren Framtid Växjö

Det började med att en elev en morgon frågade vad läraren Ola Brorson åt till frukost. Det slutade med ett fullskaligt, digitalt skolsamarbete mellan årskurs 8 på Thoren Framtid i Växjö och en skola i Miami, USA.
- När jag började som lärare kunde jag bara drömma om det här, säger Ola Brorson.

När Ola fick frukostfrågan på en lektion i våras fick han idén att kolla om någon av hans internationella kontakter i SMART Technology-gruppen (Thoren Framtid i Växjö är utsedd till en SMART Exemplary School) ville svara på frågan, och han fick napp.
Phil Kurbis, teknikchef på Divine Savior Academy i Miami, Florida, USA, plockade upp bollen och de började planera lektioner mellan amerikanska elever och Thoren Framtid-eleverna i Växjö – med frukosten som dörröppnare.
- På första lektionen vi hade ihop – som vi körde via Lumio – så inledde vi med att diskutera vad eleverna åt till frukost. Det är en enkel fråga men den öppnar så många dörrar, alla kan diskutera det och kan ju skilja ganska mycket mellan vad eleverna äter till frukost, säger visionären Ola, som är en SMART Ambassador och som lever sin lärardröm just nu.
- Tack vare SMART har vi fått tillgång till ett globalt nätverk samtidigt som jag får inspiration som lärare. När jag började som lärare för många, många år sedan kunde jag bara drömma om det här, att ha dialoger och konversationer med lärare i Italien, USA, Kanada eller någon annanstans i världen, säger Ola Brorson.

Pandemin visade vilken potential det finns i den digitaliserade undervisningen – något som Thoren Framtid verkligen tagit fasta på i sitt utbyte med Divine Savor Academy. Det skiljer nästan 8 000 kilometer och sex timmar mellan Växjö och Miami men med digitaliseringens möjligheter har samarbetet fungerat utmärkt och årskurs 8-eleverna har fått många nya bekantskaper på andra sidan Atlanten. Klasserna har haft geografilektioner tillsammans, diskuterat kulturella skillnader, fått göra multimediapresentationer och haft diskussioner i smågrupper.

I september möttes eleverna också för första gången för en gemensam, digital livelektion.
- Det var otroligt roligt. Vi har ju samarbetat sedan i våras och det var kul att äntligen få mötas live. En del elever har också mötts på fritiden genom att spela Playstation, det tycker vi är lite häftigt, säger Ola och får medhåll i sin entusiasm av kollegan Gabriela Vargas, språklärare på Divine Savour Academy.
- Det här utbytet har fått våra elever att inse att vi alla är världsmedborgare och det skapar alltid mer ödmjukhet och empati för andra när man får lära känna människor i andra kulturer och länder, säger hon.

Thoren Framtids samarbete med Divine Savior Academy har nu också uppmärksammats av företaget SMART Technology. De bjöd i veckan in Thoren Framtid till en stor digital konferens som en del av kampanjen #Connections that Matters, där Växjöskolans lyftes fram som ett positivt exempel.
På konferensen deltog lärarkollegor från hela världen och även OECD:s ordförande, som i den första paneldebatten lyfte vikten av internationella relationer, något som den utvecklingsorienterade Växjöskolan redan tagit fasta på. 

- Det som var lite roligt på panel-debatten var att det fanns jättemånga fina lokala exempel på hur man använde teknologin, men vi var de enda som hade ett internationellt samarbete mellan klassrummen. Tanken är ju att vi ska fortsätta samarbetet med Miami och det är lite häftigt att vi som skola i Växjö kan gå i bräschen, säger Ola Brorson innan han avslutar:

- Vi går på en skola som heter Thoren Framtid och det är just framtiden vi förbereder våra elever på.

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Tomas Ruuth

Tomas Ruuth

Kommunikationsstrateg 070-310 53 55

Relaterat innehåll

Mod, Kraft och Passion

ThorenGruppen AB är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag med stort samhällsengagemang. Företaget grundades 1999 och har expanderat varje år. Idag är vi över 2 000 medarbetare och driver bland annat gymnasieskolor, grundskolor och vuxenutbildning från Kiruna i norr till Malmö i söder.