Nyhet -
Framtidsjobben: vad gör en UX-designer?
Om 20 år beräknas många av dagens yrken att ha försvunnit – uppemot 50 % kan försvinna, menar en del forskare. De kommer helt enkelt inte längre att behövas när tekniken och samhället utvecklas. Det kan låta oroväckande, men det behöver inte vara något dåligt. När gamla yrken försvinner ersätts de med nya yrken: med framtidsjobb, som de brukar kallas. Här går vi igenom vad en UX-designer gör.
Så vad är ett framtidsjobb?
Framtidsjobb kan vara yrken där det i framtiden beräknas vara brist på arbetskraft och där det därför kommer att vara lätt att få anställning. Exempel på sådana yrken är systemutvecklare och svetsare.
Det kan också vara yrken och branscher som kan komma att ta en större plats när andra försvinner. Så länge AI (Artificiell intelligens) eller ny teknik inte kan ersätta en människa i en yrkesroll – till exempel om det krävs konstnärlighet eller kreativitet – kan yrket fortsätta utvecklas i framtiden. Ett exempel på ett yrke som kan komma att utvecklas med ny teknik och som kräver kreativa lösningar är UX-designer.
Vad gör en UX-designer?
UX står för User Experience, det vill säga användarupplevelse. En UX-designer är en slags informationsarkitekt som tar fram ramarna för att användarna får det som de behöver när de använder webbsidor eller appar i exempelvis mobiltelefoner, datorer eller läsplattor.
Jobbet som UX-designer är mångfacetterat. För att möta användarnas behov handlar en del av jobbet om kartläggningar och analyser. Det ska vara analyser av affärs- och användningsmål och av målgrupperna och deras behov. Detta för att – i samklang med uppdragsgivaren – få en så tydlig bild som möjligt av vad användaren vill ha och hur man skapar en produkt som interagerar på bästa sätt med användaren. Som UX-designer arbetar du med tester av wireframes, mockups och prototyper. Målet med UX-design är att göra användarens interaktion så enkel och effektiv som möjligt.
De som arbetar mer med fokus på den visuella upplevelsen kallas UI-designers.
Som UX-designer kan du jobba på många olika företag och inom många olika branscher. För att bli UX-designer är det bra om du har god social kompetens, är serviceinriktad, noggrann och nyfiken på människors beteenden.
Katarina Bjuhr gjorde 26 A-landskamper och vann VM-guld i innebandy för Sverige innan hon satsade på den civila karriären. Efter studier till Systemvetare på Umeå Universitet jobbar hon i dag som teamledare, projektledare och interaktionsdesigner med UX- strategier på Knowit i Umeå.
Vad är det bästa med att jobba som UX-designer?
– Variationen på mina arbetsdagar. Jag jobbar med flera olika kunder och uppdrag och får möta kunder från helt olika branscher som har användare med helt olika behov. Sedan har ju jag i dag dels personalansvar då jag är teamledare, dels är jag projektledare i våra webbprojekt med kund och sedan jobbar jag också som interaktionsdesigner med en del UX- och innehållsstrategier.
Hur hamnade du i den roll du har i dag?
– Jag läste till systemvetare med inriktning Interaktion, design och innovation. Jag hoppade på ett traineeprogram när jag kom till Knowit och det var en jättebra språngbräda för mig att få känna på och prova på olika spår, och utifrån det jag testade tyckte jag att det här passade mig bäst.
Vad är mest utmanande?
– Att det är så varierande att du behöver ha huvudet på skaft hela tiden. Jag har fått mycket förtroende och ansvar vilket är superroligt men också utmanande, de två bitarna hör ihop för mig för det som är det bästa är också det som gör jobbet utmanande.
Hur kan en arbetsdag se ut?
– Väldigt olika. I dag har jag varit hos en kund och haft utbildning hela förmiddagen, sedan ska vi visa upp en demo av webb för en kund. Förra veckan stod jag på Uniaden på Umeå universitet som är en mässa för studenter, så det kan vara väldigt varierande.
Krävs det mycket kreativitet i jobbet?
– Som UX-designer baseras en hel del på data vem användaren är, vad den vill ha och gillar men sedan är ju lösningarna kreativa.
Hur tror du att yrket kommer att utvecklas i framtiden?
– Med AI:s utveckling så tror jag att väldigt många roller inom IT-branschen kommer att förändras mycket och vissa saker kommer att försvinna helt. Allt som går att ersätta med mer automatiserade saker kommer inte att finnas kvar på samma sätt men de mjuka delarna som kräver mer tankar och känslor kommer att finnas kvar.