Gå direkt till innehåll
Tack vare en insamling från TBS Helsingborg har eleverna på Ezakheleni High School i Sydafrika fått en helt ny skollokal.
Tack vare en insamling från TBS Helsingborg har eleverna på Ezakheleni High School i Sydafrika fått en helt ny skollokal.

Nyhet -

Drömmen har blivit verklighet i Sydafrika – tack vare hjälp från TBS Helsingborg

Drömmen har blivit verklighet. Ezakheleni High School i Sydafrika har fått en helt ny skollokal – tack vare en insamling från partnerskolan i Sverige, Thoren Business School Helsingborg.
– Det är så häftigt för våra elever att känna att vi kan göra skillnad på riktigt, säger Madeleine Nilzon på TBS Helsingborg.

Thoren Business School Helsingborg har i flera år haft en partnerskola i Kwa Zulu Nathal i Sydafrika, som TBS via insamlingar från skolans elever försett med allt från fönsterrutor till miniräknare och skoluniformer. Ezakheleni High School är en populär och välfungerande skola men samtidigt väldigt trångbodd, där vissa klassrum ska inhysa över 70 elever.

När TBS gjorde sitt senaste besök i Sydafrika, i januari 2020, så föddes en tanke om att kunna sponsra skolan med en helt ny skolbyggnad. TBS Helsingborg fick kontakt med en organisation som lovade att om TBS la in en viss summa pengar så kunde de hitta sponsorer på annat håll, vilket skulle finansiera en ny skollokal.

– Vi visste inte hur det skulle gå men vårt motto är ju mod, kraft, passion med hjärta så vi kände att vi var tvungna att våga. Vi var ju där i januari 2020 och sedan kom pandemin och vi kände väl att nu får vi säga hejdå till våra pengar, men för någon månad sedan dök det upp foton som visade att de hade börjat bygga det extra huset, berättar Madeleine Nilzon.

Varje år är det ettorna på TBS Helsingborg som kör ”Operation Dreams” och samlar in pengar till Ezakheleni High School. Eleverna får då under en veckas tid samla in så mycket pengar som möjligt där det kan handla om allt från bakluckeloppisar till pantinsamling och sponsorjakt. Det är dessa insamlingar som nu ligger bakom den nya skolbyggnaden.

– Det är så häftigt att våra fantastiska elever gjort det här möjligt och att få se att vårt bidrag och arbete ger resultat. Och det är också stort för eleverna på skolan i Sydafrika, att känna att det finns människor på andra sidan jordklotet som bryr sig och vill hjälpa dem, säger Madeleine.

– Det bästa av allt är att det inte handlar om så stora pengar så länge vi är många som stöttar, vi vill tacka alla som gjort det här möjligt.

Efter två år av pandemi så hoppas TBS Helsingborg äntligen kunna besöka sin partnerskola i Sydafrika igen till hösten. 

Madeleine Nilzon skickar slutligen med en sista hälsning till alla intresserade.

– Det som känner att de missat att vara med i vårt lilla byggprojekt behöver inte oroa sig, vi kommer snart på ett nytt projekt som ni kan få vara delaktiga i. När vi kommer ner nästa gång, vill vi hjälpa dem med möbler till det nya klassrummet, säger hon. 

Vill ni följa skolans engagemang i Sydafrika kan ni kolla in Instagramkontot ”tbstillafrika”.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Ivana Lipovac

Ivana Lipovac

Presskontakt Pressansvarig 010-33 10 838

Relaterat innehåll

Mod, Kraft och Passion

ThorenGruppen AB är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag med stort samhällsengagemang. Företaget grundades 1999 och har expanderat varje år. Idag är vi över 2 000 medarbetare och driver bland annat gymnasieskolor, grundskolor och vuxenutbildning från Kiruna i norr till Malmö i söder.