Gå direkt till innehåll
9 av 10 får jobb efter sin gymnasiala lärlingsutbildning

Nyhet -

9 av 10 får jobb efter sin gymnasiala lärlingsutbildning

Skolverkets stora rapport ger tydliga fakta.

9 av 10 elever får jobb direkt efter sin gymnasiala lärlingsutbildning.

Joel Karlsson gick ut fordonsprogrammet på Yrkesgymnasiet i Umeå sommaren 2014.

- Jag var ledig en dag efter studentfirandet, sedan dess har jag arbetat och ångrar inte utbildningen en sekund, säger han.

Han gjorde sin praktik på en av Umeås ledande bilaffärer och tog chansen att förverkliga sin barndomsdröm, att utbilda sig och få arbeta som fordonsmekaniker.

Joel Karlsson hyllar utbildningen på Yrkesgymnasiet och såg tidigt betydelsen av att kombinera teori i skolan med praktik i "verkliga livet". Fördelarna med att arbeta i skarpt läge förstärkte bara hans yrkesdrömmar.

- Jag har alltid - ända sedan jag var liten - varit intresserad av att skruva i bilar och jag var ganska klar med att jag skulle gå fordonsprogrammet.

Direkt efter examen i juni 2014 besannades hans drömmar när han fick fast anställning. I den supermoderna bilverkstaden har sin montörsplats i ena hörnet av den stora lokalen. Det är rent, snyggt och välstädat och så långt ifrån oljiga och skitiga fingrar man kan komma.

Han hyllar yrket och utbildningen han fick via Yrkesgymnasiet.

- Bilmekaniker är inget lätt yrke, det är mycket du ska kunna med tanke på att bilarna numera är som datorer. Första halvåret fick jag slita för att lära mig allting och vi får ständigt nya teoretiska utbildningar av företaget, säger han.

Skolverkets stora rapport som nyligen presenterades visar att gymnasiala lärlingsutbildningar leder till anställning. Gruppen som undersöktes är den första elevkullen som började i den reformerade gymnasieskolan (Gy 2011) och som avslutade sin gymnasieutbildning våren 2014.

ThorenGruppen bedriver yrkesutbildningar på elva platser i landet och i Skolverkets undersökning visade det sig att hela 92 procent fått jobb efter sin examen.

Joel Karlsson är en av de som lyckats.

- Om du är beredd att satsa hundra procent på utbildningen som jag gjorde så är möjligheterna till jobb enormt stora. Jag har inte ångrat mig en sekund och tiden på Yrkesgymnasiet var värt varenda timme.

Ämnen

Presskontakt

Ivana Lipovac

Ivana Lipovac

Presskontakt Pressansvarig 010-33 10 838

Relaterat innehåll

Mod, Kraft och Passion

ThorenGruppen AB är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag med stort samhällsengagemang. Företaget grundades 1999 och har expanderat varje år. Idag är vi över 2 000 medarbetare och driver bland annat gymnasieskolor, grundskolor och vuxenutbildning från Kiruna i norr till Malmö i söder.