Gå direkt till innehåll
18-årige Simon Mäkelä har skapat tre spel som har nått 70 miljoner spelare - nu berättar han om vad som blir nästa steg.
18-årige Simon Mäkelä har skapat tre spel som har nått 70 miljoner spelare - nu berättar han om vad som blir nästa steg.

Nyhet -

70 miljoner användare - så har Simon byggt upp sitt spelimperium under gymnasiet

Simon Mäkelä är bara 18 år men redan en framgångsrik spelutvecklare. Nu har hans spel nått hisnande 70 miljoner användare - och han fortsätter att ha höga ambitioner. 
- Jag håller just nu på att utveckla ett nytt spel, säger Simon som går på Thoren Innovation School i Malmö. 

I sin portfolio har Simon redan tre framgångsrika spel med sammanlagt 70 miljoner spelare. Sannsagan om TIS-eleven från Malmö började då han helt själv skapade spel på en plattform som heter Roblex. 
– Det är en plattform där du kan skapa spel och spela spel; du kan både vara en utvecklare på plattformen och så kan du skapa spel, berättar Simon.

Det första spelet Keyon Air går ut på att du flyger till olika destinationer i en simulation samtidigt som du kan chatta och hitta nya vänner. I den andra spelet Bloxxed Hotels bor du på hotell.
– Nu har jag skapat ett tredje spel som heter Cruise Ship Simulator. Det går ut på att du ska köra båtar och desto mer du kör din båt, desto mer pengar får du in i spelet, förklarar Simon vidare.

Alla spel är gratis att spela men det går att köpa saker i dem. Roblox får sedan 80 % av intäkterna. Utöver det behåller Simon 70 % av intäkterna, resterande går till två av hans kollegor i Norge och USA.

De senaste två åren har Roblox växt enormt mycket, berättar Simon. Det gör att det finns fler spelare men också en större konkurrens.
– Konkurrensen har blivit extremt mycket större de senaste två åren. När jag hade intervjun med er 2019 så låg jag på topp 50 över hela världen, nu ligger jag på topp 200. Men det har kommit in så många andra spel och Roblox har växt med nästan 200 % sedan sist.

En förklaring till ökningen är att allt fler vill designa sina egna spel.
– Intresset för att göra spel har blivit mycket större. För två år sedan var det många barn som spelade och nu gör de sina egna spel, precis som jag själv gjorde när jag var yngre.

Men Simon har hittat andra sätt att nå ut till spelarna. Planen för att fortsätta växa är nu att börja satsa alltmer på YouTube.
– Jag har över 300 000 följare på plattformen och håller just nu på att utveckla ett nytt spel. Planen är nu att göra det nya spelet och kanske att göra att YouTube-filmer om spelutveckling. Det är en inkomstkälla, och jag har sett hur mycket andra kan dra in på det.

Simon har lärt sig mycket av design och skapande på egen hand, men att bygga hemsidor och andra viktiga kunskaper för en digital kreatör har han lärt sig på Thoren Innovation School.
– Jag har lärt mig skapa hemsidor till mina spel på skolan. Det finns en lärare på skolan som heter Jasmin, han har lärt mig mycket om olika saker, så en big shout out till honom!

FAKTA: Går IT-programmet
Namn:
Simon Mäkelä
Ålder: 18 år
Program: IT Program
Jobbar med: Driver spelföretaget SM Games AB

TIDSLINJE: Från starten till 70 miljoner spelare
2017: Simon skapar spelet Keyon Air som får 15 miljoner användare.
2018: Bloxxed Hotels släpps.
2019: Tillsammans når spelen 25 miljoner användare.
2020: Spelen utvecklas ytterligare och Cruise Ship Simulator lanseras.
2021: Simon går sista året på terminen och driver samtidigt SM Games AB. Spelen har 70 miljoner användare, trots en allt hårdare konkurrens på spelmarknaden.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Elin Olsson

Elin Olsson

Presskontakt Kommunikationsansvarig 070-612 55 61

Relaterat innehåll

Mod, Kraft och Passion

ThorenGruppen AB är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag med stort samhällsengagemang. Företaget grundades 1999 och har expanderat varje år. Idag är vi över 2 200 medarbetare och driver bland annat gymnasieskolor, grundskolor och vuxenutbildning från Kiruna i norr till Malmö i söder.